Vereniging

Links



donderdag, 07 mei 2009 16:21

40 jaar volleybalvereniging ’t Peeske!

 

1970  -Volleybalvereniging ’t Peeske ontstond vanuit de gymvereniging  ’t Peeske.

De eerste jaren werd getraind in Kilder.

 

Daarna in 1971 in de sportzaal te Beek.

Mensen van het eerste uur waren Beno Martinus, Jan Kluitman, Bart Hendricksen en Berna Buiting.

 

Meteen in 1972 promoveerden Heren 1 en Dames 1 naar de 2e klasse. Dit was zeer bemoedigend en had tevens als resultaat dat in 1973 een dames 2 team van start ging. Dames 1 promoveert naar de 1e klas.

 

1974  -Dat Dames 1 team was wel echt een klasse team onder leiding van Karel Aalbers, want in 1974 bereikten ze de 3e divisie.

Een probleem toen was dat er geen douches waren, maar dhr. Gademan van de Roos stelde meteen de douches van zijn hotel beschikbaar tijdens de competitiewedstrijden.

 

1975  -De volleybalvereniging bloeide op: dit jaar werden er namelijk 3 herenteams, 3 damesteams, voor het eerst aspirantenteams (t.w. 3 meisjes en 3 jongens) ingeschreven voor het competitieseizoen. Dit jaar kwamen ook voor het eerst mini’s  aan bod. Pita ter Vaarwerk was bv. leidster toen van de mini’s.

Ook vanaf toen werd er recreatief gevolleybald.

 

1976  -Met zo’n enthousiaste vereniging was de cool-down natuurlijk ook best belangrijk. Dus werd er uitgekeken naar een kantine . Ook hiervoor stelde dhr. Gademan “De Roos” beschikbaar en zo werd de eetzaal in gebruik genomen als officiële kantine van de volleybalvereniging.

 

In dit jaar werd tevens een huisorgaan in het leven geroepen met een treffende naam; de Yellexpress. Annie Lanters heeft deze naam bedacht.

 

1977  -Voor de dames recreanten ging het ANBEDOKI toernooi van start. Periodiek werd er gespeeld met omliggende plaatsen, namelijk Angerlo, Beek, Doetinchem. Kilder. Deze wedstrijden waren altijd op zondagochtend.

 

1978  -In dit jaar telde onze vereniging ongeveer 150 leden. En voor het afspoelen na de wedstrijd hoefden we niet meer over straat naar de Roos. Want we kregen in de sportzaal de beschikking over douches. In elke kleedruimte kwamen er twee.

 

1979  -Heren 1 promoveerde naar de 1e klasse onder leiding van Arend Nijenhuis en voor het eerst in uniforme trainingspakken.

 

1980  -Het 10 jarig bestaan werd gezellig gevierd. Meisjes A vierde dit op een originele wijze; ze werden 3e bij de Nederlandse kampioenschappen.

Het logo van de Yellexpress werd gemoderniseerd. Op de receptie t.g.v. het 10 jarig bestaan kwam een nieuwe sporthal aan de orde, toenmalig wethouder Schoon beloofde toen al e.e.a.

 

1981/1982 -De evenementencie werd opgericht om toernooien, uitjes en feestavonden voor de vereniging te organiseren.

 Om financieel ruimer in het jasje te zitten heeft de volleybalvereniging in de loop der jaren diverse acties opgestart.

Een actie wordt natuurlijk alleen een als iedereen mee helpt..... gelukkig deden (zeker in de begin jaren) de meeste leden enthousiast mee.

 We kennen allemaal nog wel de

-oliebollen actie.  Een jaar of zes was dit een succes formule rondom ‘oud en nieuw’. De eerste jaren werden de bollen bij Lueb gebakken daarna bij ’t Peeske.

-de rookworsten actie

-de bloemen actie.  In de eerste jaren werden snijbloemen aan de man/vrouw gebracht. Maar met deze bloemen hadden we moeite om ze heel en overeind te houden. Het jaar daarop werd daarom gekozen voor Kaapse violen. Deze hadden echter als “nadeel” dat ze het het jaar erop nog uitstekend deden en dat was natuurlijk niet zo best voor de verkoop van nieuwe. Dus toen werd het de geranium actie.

Actieleiders van het eerste uur waren Berna Buiting en Mieke Seegers.

In middels werd er landelijk de Grote Club-actie in het leven geroepen (1979).

Van elk lot elk verkocht lot ging een percentage naar de eigen vereniging. Ook hier deden  een groot aantal – vooral jeugd- leden aan mee.

Vanaf 1983 was de volleybal jaarlijks deelnemer aan de Beekse Braderie, ook hier hielden we iets aan over voor de kas.

 

Dankzij de spontane medewerking van vele Beekse en Loerbeekse ondernemers draaide de Yellexpress al jaren op sponsorgelden.

 

1983 -Voor het eerst werd het Beekse stratentoernooi georganiseerd. Dit sloeg meteen in als een “volleybal”. In dit jaar werd bij de Braderie een stand gehuurd met een levensgrote sjoelbak. Sommige leden hebben hier nog nachtmerries van, denk je eens in hoe deze bak vervoerd moest worden.

De Yellexpress werd in een ander jasje gestoken, het langwerpige boekje werd verkleind naar 'n A-4tje.

In dit jaar werd een traditie geboren n.l. het mix-toernooi aan het eind van het volleybalseizoen.

 

1984 -Op de ledenvergadering werd er heftig gediscussieerd over het wel of niet automatisch betalen van de contributie. Leden werden persoonlijk benaderd over hun voorkeur.

Het fenomeen sportkeuring stierf een stille dood.

 

1985 -Volleybal is niet echt ongevaarlijk, daarom kreeg elk team de beschikking over een EHBO-tasje (toen nog met inhoud)

Al eerder werd gemeld dat de Heren over gesponsorde trainingspakken konden beschikken. In 1985 was dat ook voor dames 2 zover.

 

1987 -Dames 1 promoveerde weer eens naar de 1e klasse. Heren 1 liet dit niet op zich zitten en werd kampioen, ook naar de 1e klasse

Heren 2 promoveerde naar de 3e klasse.

Dames recreanten speelde voor het eerst internationaal. Bij BRAVO te Braamt speelden ze samen met een Zwitsers team.

 

Hoe het de daarop volgende jaren gaat met de vereniging leest u binnenkort.

 

 

 

Laatst aangepast ( dinsdag, 22 november 2022 12:54 )